Winkelwagen

<< Vorige - Volgende >>


Als Amsterdam zich ontfermt  Reedijk, D.


Als Amsterdam zich ontfermt Reedijk, D.


Historisch Centrum Amsterdam-Noord

Artikelcode: 9789080118036De geschiedenis van de inlijving bij Amsterdam van de gemeenten Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp in 1921.
In 1921 heeft Amsterdam een aantal gemeenten geannexeerd. Op de zuidoever van het IJ zijn de gemeenten Sloten en Watergraafsmeer tegen hun zin opgeheven. Maar op de noordoever vroeg Buiksloot in 1913 zelf om aansluiting bij Amsterdam. Vijf jaar later smeekten de bewoners van de gemeenten Nieuwendam en Ransdorp om bij Amsterdam te mogen horen. De hoofdstad had op de noordoever eigenlijk alleen interesse in het onbebouwde gebied ten zuiden van de Waterlandse Zeedijk. Zij wilde daar industrieën vestigen.
Maar onder druk van de provincie accepteerde Amsterdam tenslotte het hele grondgebied van de drie Waterlandse gemeenten. Zo werden de inwoners van de dorpen Buiksloot, Nieuwendam, Zunderdorp, Ransdorp, Durgerdam, Holysloot en Schellingwoude in 1921 Amsterdammers.
In de afgelopen jaren waren deze dorpen economisch enorm verzwakt. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog was er grote werkloosheid ontstaan. Vooral de bevolking van Nieuwendam leed honger als gevolg van het gebrekkige voedseldistributiesysteem. Bovendien was Waterland in 1916 zwaar getroffen door een grote overstroming. Tot overmaat van ramp vreesden de vissers uit Durgerdam en Schellingwoude de gevolgen van de voorgenomen afsluiting van de Zuiderzee. De noodlijdende gemeenten stonden aan de rand van de afgrond. Door de invoering van het algemeen kiesrecht waren opeens alle mannelijke inwoners in staat hun mening te geven. Geheel onverwacht koos men voor aansluiting bij Amsterdam om uit de misère te komen.
In Ransdorp zag men alleen nog licht in de toekomst "als Amsterdam zich over ons ontfermt".
Euro 12.50
Voorraad: Ruime voorraad


Aantal